Опасностите, които крие продължителното заседяване, са добре установени. То може

...
 Опасностите, които крие продължителното заседяване, са добре установени. То може
Коментари Харесай

Синдромът на мъртвия задник е нещо реално. Вижте дали го имате

 Опасностите, които крие продължителното заседяване, са добре открити. То може да ускори вероятността от развиването на всичко - от сърдечни болести до рак и диабет, и може да редуцира живота на човек с години.

Има обаче един непряк резултат, който може би хората не осъзнават, че е обвързван с това, че държат задните си елементи, паркирани в стол по през целия ден.

Американците съответно седят толкоз дълго, че задните им елементи безусловно заспиват. “Синдромът на мъртвия гъз, ” или глутеалната амнезия, е положение, което се поражда, когато седалищните ви мускули се възпаляват и не помнят да действат обикновено.

“Прекалено дългото заседяване може да ограничи притока на кръв, причинявайки глутеална амнезия, което пък може да докара до болежка в бедрата, в кръста и проблеми с глезените. В подобен случай седалищните мускули не действат вярно, даже и в случай че вършиме извършения, с които да ги натоварвате, ” споделя Донован Грийн, фитнес инструктор на звездите и създател.

Според физиотерапевта Кели Старет, седалищните мускули нямат предопределение да носят тежест в дълги интервали от време. Прекарването на толкоз доста време в седнало състояние понижава способността на тялото ви да употребява вашите необикновено мощни седалищни мускули, когато имате потребност от тях.

“Продължителната сгъната позиция на бедрото и натиска върху тъканите се отразява отрицателно на работата на седалищните мускули, или казано на всекидневен език се получава ‘мъртъв гъз,’ ” прибавя тя.

Хората, които имат синдрома на мъртвия гъз, може да изпитат същото чувство, както когато някаква част от тялото им “заспива ”, написа Huffpost. 

“Техническият термин за това е ‘парестезия’ - анормално чувство в тялото, породено от притискането или раздразнението на нерви, ” споделя Марк Бендън от Тексаския университет, който е и представител на Varidesk. Той също по този начин прибавя, че признаците на парестезията може да варират от леки до тежки и могат да бъдат краткотрайни или продължителни.

Как да познаете дали развивате това положение?

Основният източник на това положение е бездействието, тъй че в случай че прекарвате часове наред всеки ден в стола си, рискът да се сдобиете с него се усилва.

“Множество изследвания потвърждават, че седенето в продължителни интервали от време оказва въздействие върху това какъв брой добре можем да свиваме нашите седалищни мускули и да ги използваме дейно, ” споделя Грийн.

Той също по този начин отбелязва, че когато седалищните ви мускули спрат да работят както би трябвало поради неналичието на интензивност и стимулиране, това предизвиква напрежение и върху други мускули и стави и се стига до положение, при което по-слаби мускули би трябвало да правят работата на по-силните огромни седалищни мускули.

Така по-малките помощни мускули на бедрото и крайници към този момент поемат придвижването и управляват силата, с която се натоварват бедрата, гръбначния дирек и кръста.Стегнатостта на мускулите на бедрата също е съществена причина за синдрома на мъртвия гъз.

Избирането на несъответствуващи извършения или неправилното им осъществяване също може да способства за това положение.

Как да предотвратите синдрома на „ мъртвия гъз “?

Според Джеф Бел, съосновател и главен фитнес инструктор в Belleon Body NYC, “големият седалищен мускул е изработен за мощ и скорост и би трябвало постоянно да бъде подсилван с изкачаване, клякане, тичане, напади и вървене, в случай че желаеме да бъдете в топ форма. ”

Най-добрият метод да предотвратите синдрома на мъртвия гъз е като поддържате деен и здравословен метод на живот. Ако се заседявате в продължителни интервали от време, Бел предлага постоянно да вършиме почивки, в които ставате, разтягате се и се разхождате за поддържане на седалищните мускули дейни денем.

“Добро предписание е, че на всеки час седене би трябвало да се изправяте и да се движите по 10 минути, с цел да попречите на седалищните си мускули да заспиват ” споделя той.

Ето няколко извършения, с които да поддържате седалищните си мускули във форма:

1. Клякане с необятно разтворени крайници и подскоци: Застанете с крайници, разкрачени малко повече от широчината на раменете ви. Клекнете до 90 градуса. Използвайте седалищните си мускули, с цел да подскочите допустимо най-високо, като по-късно се приземявате още веднъж в клекнало състояние.

2. Странично придвижване с подготвителни ластици: Вземете подготвителен ластик и го поставете над глезените си. Свийте колене и започнете да ходите странично, като вършиме 10 стъпки наляво и след това още 10 в противоположната посока. Това упражнение ще заздрави седалищните ви мускули, съгласно Грийн.

3. Странични напади: Това е ужасно упражнение за долната част на тялото. Застанете със събрани крайници, по-късно направете стъпка колкото можете повече наляво, като сгъвате лявото коляно на 90 градуса. Дръжте десния си крайник обтегнат. Повторете на другата страна.

4. Клякане с пудовка: Хванете пудовката, вдигнете я на равнището на гърдите си и дръжте лактите си покрай тялото. Застанете в позиция за клякане, като сваляте тялото си на 90 градуса или повече. Докато се спускате, дръжте тежестта, тъй че да стои над равнището на гърдите ви и да не натоварвате кръста си.5. Странично стъпване нагоре: Намерете повърхнина, която е задоволително постоянна, с цел да издържи тежестта на тялото ви и е най-малко на височината на коленете ви. Застанете с дясното рамо към повърността. Поставете десния си крайник на повърността и използвайте седалищните си мускули и огромния бедрен мускул, с цел да стъпите нагоре. Повторете го 10 пъти, преди да се обърнете на другата страна.

Като бонус упражнение Грийн поучава да стягате мускулите на седалището си понякога денем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР